Bli med på toppturhelg/kurs i Jølster i vinter 2021, 8-10 januar 19-21 februar (4-6 deltakare)

Årets sommersesong i Norge har fått mange til å oppdage friluftslivets gleder. Vi har reist rundt og oppdaget vårt eget land, vi har gått på turer og benyttet det varierte landskapet Norge byr på som en plass for rekreasjon, samvær og opplevelser. Mange har oppdaget gleden ved å bestige fjelltopp etter fjelltopp, men selv om sommeren er over trenger vi ikke slutte av den grunn. Bli med på en toppturhelg i Jølster i vinter!

Å bestige fjelltopper forbindes ofte med en lykkerus. Vi belønnes etter timer med oppoverbakke med panoramautsikt og en følelse av mestring som overgår mange andre mestringsfølelser. Vi kan se utover landskapet under oss, og nyte utsikten og kanskje også få bedre innsikt i oss selv. Vi klarte det! Det er nettopp denne følelsen som får så mange til å søke flere og høyere fjelltopper, eller kanskje topper i vanskeligere terreng. Vi søker den deilige lykkerusen igjen og igjen.

Foto:Tine Simonsen

Hva er en topptur?

Det finnes ulike definisjoner på hva en topptur er. Noen mener det kvalifiserer til topptur om det å nå toppen av et fjell er selve målet med turen, mens andre hevder at det er mye mer tekniske begreper som ligger til grunn, som at en «topp» må ha en viss høydeforskjell i forhold til omkringliggende landområder, eller at det kun er topptur om selve toppen ligger over et visst antall høydemeter fra havet. Vi støtter oss til den første definisjonen av topptur, og vektlegger gleden og mestringsfølelsen ved å bestige akkurat den fjelltoppen man har sett seg ut på en trygg og artig måte, som det viktigste.

Bli med på toppturhelg i Jølster i vinter

Norge mangler ikke fjelltopper å bestige, og det finnes tusenvis av små og store fjelltopper som passer for enhver form og årstid. Når været nå blir kaldere, kan vi igjen se frem mot å spenne på oss skiene og legge i vei på for å bestige vakre, snødekte fjelltopper. Jølster i Sunnfjord er et ypperlig sted for dette, med sine mange flotte skifjell.

En topptur om vinteren er noe annerledes enn om sommeren, og byr på andre gleder og utfordringer, så for deg som kjenner at det kribler i tursjelen, men føler du ikke har all kunnskapen og teknikken du trenger for å gjennomføre en trygg topptur vinterstid, vil en toppturhelg i Jølster være det perfekte stedet å lære mer.

På en toppturhelg i Jølster får du en innføring i hvordan du kan ferdes tryggere i fjellet under en alpin skitur. Kurset holdes over to og en halv dager, og egner seg godt for nybegynnere som har stått en del på ski, men har mindre erfaring med topptur. Du vil få innføring i alt fra tips og triks om utstyr, hvordan man skal planlegge en tur, skredlære og hvordan man ferdes trygt i vinterfjellene.

To dager av kurset er dedikert til praktisk læring ute på tur og sjansen er stor for at du får kombinert læring med løssnø skikjøring, så det er bare til å begynne å glede seg til vinterlige opplevelser i vakker vestlandsnatur.

Vi benytter kun erfarne instruktører og guider under vår toppturhelg i Jølster

Våre erfarne instruktører og guider er fra Bre og Fjell, samt at vi har fått med oss alpinist Kari Hole til å lære bort sin kunnskap om skikjøring under kurset.

Kari er tidligere aktiv alpinist, og avsluttet sin karriere i Montana, USA. Her konkurrerte hun i 4 år for Montana State University, samtidig som hun ferdigstilte sin Bachelorgrad i idrettsvitenskap. Under toppturhelgen lærer Kari deg å forbedre dine skiferdigheter ned fra fjellet. Denne delen vil være starten på kurshelgen, og vil foregå i Jølster skisenter slik at du har fått finpolert din skiteknikk før vi legger i vei mot de uberørte fjellene.

I de påfølgende dagene vil Bre og Fjell ta over ansvaret for opplegget. De har spesialisert seg på kurs og føring innen fjellsport i Norge og Alpene, og består av aktive fjellførere, de fleste profesjonelle IFMGA tindeveiledere. Disse dagene vil bestå av noe teori omkring skredlære og praktisk skredlære i terreng, samt planlegging og gjennomføring av en herlig topptur sammen med gruppen. Instruksjonene på kursdagene foregår i grupper på 6 personer pr. instruktør slik at alle skal ha et godt læringsutbytte.

Planlegging av tur er viktig.

Planlegging av tur er viktig.

Kari Hole, Skiinstruktør

Hva er inkludert i toppturhelg i Jølster

Under toppturhelgen blir du innkvartert i flotte hytter på Jølstraholmen Camping, som fungerer som base for oppholdet. Her kan du slappe av mellom øktene og nyte kveldene sammen med de andre deltakerne. To felles middager er også inkludert, slik at du kan bli kjent med dine likesinnede toppturentusiaster. Pakken inkluderer også heiskort i Jølster skisenter for første dags leksjon, og lån av skredutstyr om du ikke har dette selv. (husk å gi beskjed om evt. lån av skredutstyr ved påmelding)

Program for toppturhelg i Jølster

Vi har lagt opp til et variert men kunnskapsrettet program for toppturhelgen, slik at du skal sitte igjen med den kunnskapen du trenger for å kunne gjennomføre utallige spennende toppturer i fremtiden på en trygg måte.

Dag 1:

15.00     Innsjekk på hytter fra kl.15.00

16.30     Oppmøte i Jølster skisenter ferdig og klar til å starte en artig kveld med skikjøring i bakke. Her blir det fokus på teknikktrening nedover med Kari Hole som instruktør.

20.30     Vi avslutter økten og reiser tilbake til Jølstraholmen

21.00     Servering av mat og evaluering av dagens opplegg

 

Dag 2:

08.30     Oppmøte i Løa på Jøstraholmen. Her blir det først en teoretisk gjennomgang av skredlære før vi ser over utstyret og reiser mot dagens turstart. Vi går gjennom kameratredning og skredlære ute i terrenget, og går en litt kortere tur. Etter skituren samles vi på Jølstraholmen for turplanleggingen av søndagen.

17.00     Dagens kursdel avsluttes

18.00     Felles middag. Uformell bekledning

20.00     Avslutning av felles opplegg

 

Dag 3:

Denne dagen er dedikert til en alpin skitur/topptur i Jølster. Deltakerne vil sammen med instruktøren være med å bestemme veivalg både opp og ned fjellet.

Oppmøtested og tidspunkt vil være bestemt dagen i forveien under planleggingsmøtet.

Dagens fellesopplegg avsluttes ca. kl. 16.00

Frokost og matpakke kan tilberedes hyttene, og alt du trenger av mat og drikke til dette finnes i Spar butikken, åpen 7 dager i uken, som finnes like ved Jølstraholmen.

Hyttene er ferdig oppdekket med sengetøy og to håndklær pr. person.

Overnatting i Delux Hytter på Jølstraholmen

 

Pris for toppturhelg i Jølster

Prisen for denne herlige toppturhelgen i Jølster er kun 5200,- pr. person. Dette inkluderer kurs over 3 dager med erfarne instruktører, heiskort i Jølster skisenter, lån av skredutstyr ved behov, overnatting i hytte på Jølstraholmen og 2 felles middager.

I hyttene blir man innkvartert 3-4 personer, og reiser man sammen med andre innkvarteres man selvsagt sammen. Om du ønsker å innkvarteres i egen hytte kommer det et tillegg på 300,- pr. natt.

Om du ikke har behov for overnatting og middag er prisen redusert til kun 4600,- pr person.

Anbefalt utstyrsliste:

 • Alpine turski (Randonèe) eller Telemarkski med feller 
 (snowboardere må ha truger om de ikke har splitboard)
 • Dersom man ønsker alpinski i bakken på fredagen kan en også ta med dette, men det er ikke et must.
 • Skistøvler
 • Staver
 • Skihjelm
 • Skarejern (valgfritt)
 • Sender/Mottager (skredsøker), spade og søkestang
 • 30-40L sekk
 • Solbriller
 • Goggles / skibriller
 • Termos for å ta med varm drikke samt matboks/pose for matpakke
 • Bekledning for en dag i vinterfjellet.

– isolerende undertøy (fortrinnsvis ull)

– vind/vanntett ytterbekledning

– lue og hansker/votter

– isolasjonsjakke (dun, primaloft eller ull)

 

GOD TUR 🙂